Ved å leie bil når du skal på ferie gir du deg selv mye større frihet. Ikke bare kan du komme deg enkelt rundt, men du kan også oppdage nye og ukjente steder. Når hele familien er med, er det også en fordel å ha bil. Da får du med alle sammen på én tur, og ingen er avhengig av kollektivtransport. Det er også enklere å planlegge utflukter etter familiens timeplan, eller endre planene i siste liten.

Mer tid til alt

Opplev mer sammen med familien når du har leid bil. Når du ikke må bruke mange timer på planlegging og bussturer, får dere tid til flere opplevelser. Uansett hvor dere reiser på ferie, om det er innenlands eller utenlands, er det nok å oppleve. Barn og voksne har forskjellige ønsker for ferien. Noen vil bade, og andre vil gå på museum. Med bil bruker dere mindre tid på reise, og får mer tid til å gjøre alt dere ønsker.

  • Bruk mindre tid på reise og mer tid på opplevelser
  • Besøk steder ingen andre besøker
  • Unngå store turistansamlinger

Selv om ferien er ment som en pause fra hverdagen, kan den ende opp like hektisk om du planlegger for mye. Når du er på ferie er meningen å senke skuldrene, og ha det gøy, ikke løpe rundt for å rekke alt. Det kan også tippe andre veien, og bli for ensformig. Å finne balansen er viktig, med akkurat passe mengde aktiviteter og avslapping. Det er tross alt meningen å ha kvalitetstid også, på ferie med familien.

Ulike selskaper har ulike vilkår

Det er alltid viktig å lese gjennom vilkårene før du inngår en avtale om leie av bil. De ulike selskapene tilbyr ulike kontrakter, og vilkårene vil variere. Det kan for eksempel være ulike krav til depositum og forsikring, samt ulik praksis ved tilbakebetaling av depositum. Skulle du være uheldig å skade bilen, er det fint og vite hvor dyrt det kan bli. Det er også en fordel å undersøke regler i forhold til drivstoff, samt hvilke gebyrer selskapet opererer med.

  • Størrelse på depositum
  • Regler rundt tilbakebetaling
  • Gebyrer ved feil eller mangler
  • Økonomisk ansvar ved skade på bil

Ekstra forsikring

Uansett om du kjører leiebil eller privat bil, er det påbudt med forsikring på bilen. Leiebiler er forsikret gjennom selskapet, men du som leietaker kan bli økonomisk ansvarlig ved eventuelle skader. Det kan derfor være lønnsomt å undersøke dine forsikringer på forhånd. Enten ved at du bestiller ekstra forsikring gjennom leverandør av leiebil, eller at du oppgraderer reiseforsikring til å dekke tap av depositum ved leie. Hvor stor egenandel du vil måtte betale ved skade vil være opplyst i vilkårene.

Tilleggsutstyr

Når du leier bil, kan du velge mellom flere tilleggspakker. Dette kan for eksempel være barnesete, GPS, eller kryssing av grenser. Har du med små barn som må sitte i sete er det greit å kunne leie dette sammen med bilen. Det koster ekstra, men vil spare deg for bagasje, dersom du må reise med fly. Hvilket utstyr som tilbys vil variere fra selskap til selskap, så det lønner seg å undersøke alle på forhånd.

Sikring av barn i bilen

Skal du ha med barn i bilen, er du pålagt å sikre dem etter landets forskrifter. I Norge er alle barn under 135 cm pålagt å sitte i godkjent sete. Dette kan variere fra land til land, men de fleste land innen EU og EØS følger samme regler. Skal du leie bilsete er det viktig å undersøke at disse er tilpasset barnets vekt og alder. Er du usikker på hva du skal leie, se hva du har hjemme, og om dette fortsatt passer.

Bilseter til barn deles i hovedsak opp i tre grupper. Babysete for de under 1 år, og bilsete for de mellom 1 og 4 år, og 4 og 10 år. Selv om man i hovedsak går etter alder, er det viktigere å se på godkjent vekt. Pass også på at beltet sitter ordentlig. Har du sete med integrert belte må disse starte over skuldrene. I tillegg til vekten må dermed du også se på høyden.

Ekstra poeng

Tjen opp poeng ved å bestille leiebil som del av en pakke. Det finnes flere bookingsider som tilbyr reservasjon av både fly, hotell og bil samtidig. Disse pakkene sparer deg ofte for penger. Dersom du benytter deg av en bonusordning kan du også tjene poeng. Hva du velger å bruke poengene på er opp til deg. SAS har for eksempel en egen nettbutikk du kan benytte Eurobonus poeng i. Norwegian på den andre siden tilbyr reduserte priser på flybilletter.

Hvilket bonusprogram som fungerer best for deg, avhenger av hvilke behov du har, samt hvordan du ellers tjener opp poeng. Ønsker du å tjene eller bruke poeng, bør du på forhånd undersøke hvilken leverandør de forskjellige har avtale med. Både flyselskaper, hotellkjeder og andre bonusprogrammer kan ha avtaler med de ulike leverandørene. SAS har for eksempel en avtale med AVIS og Sixt, mens Norwegian har avtale med flere. Gjennom Trumf kan du også bruke poeng hos Hertz.

Sjekk bilen grundig

Før du kjører fra bilutleien er det viktig å gå over bilen nøye. Noter alle eksisterende skader, og ta gjerne bilder. Alt fra bulker til riper og merker på interiøret skal registreres. Hvis du ikke gjør dette, og skaden ikke er registrert hos selskapet fra før, kan du bli stilt ansvarlig for skaden. Avhengig av hvilken forsikring du har, kan dette være å dekke kostnadene i sin helhet, eller betale en egenandel. Du risikerer eventuelt å miste depositumet.

I tillegg til å informere selskapet om skadene før du kjører, bør du ta bilder for dokumentasjon. Det kan være det er mye å gjøre, og skadene ikke blir registrert med en gang. Derfor er det lønnsomt å ha dokumentasjon. Dersom det er mye å gjøre ved utleveringen kan du også sende mail til selskapet. Gjør du dette har du helgardert deg. Du har skriftlig dokumentasjon på at du sa i fra når du hentet bilen, samt bilder som bevis.

Undersøk ulike tilbud

Prisen på leieavtalen varierer fra selskap til selskap. Hva slags bil du kan leie vil også variere. Noen vil kun la deg velge biltypen, mens andre gir muligheten til å velge bestemte modeller. Er dere en liten familie som skal på kort tur, kan det være nok med en liten bil. Er dere derimot en stor familie, eller skal være lenge på ferie, kan det lønne seg med en større. Størrelsen på bilen, samt lengden på leieperioden, avgjør hvor dyrt det vil bli.

En trygg opplevelse

Å leie bil skal oppleves som trygt, både i innland og utland. Det er derfor viktig å ta ulike forhåndsregler. På denne måten forsikrer du deg mot potensiell svindel, eller å bli ansvarliggjort for en eksisterende skade. For en positiv opplevelse lønner det seg å være nøye, lese den lille skriften og dokumentere alle potensielle og tidligere skader. Sørg også for å bestille riktig utstyr på forhånd.