Dette er en guide for alle som skal bestille leiebil i Los Angeles. Ettersom de fleste som besøker den fantastiske byen booker en leiebil, gjelder denne guiden trolig deg også. For når sant skal sies bør du ha en egen bil å kjøre rundt i for å få mest mulig ut av oppholdet ditt.

Selv om Los Angeles har et godt kollektivtilbud vil det ta lenger tid å komme deg dit vil når du ikke kjører egen bil. Skal du utforske større deler av California og andre deler av USA bør du definitivt velge leiebil foran kollektivt.

Bestill leiebil på LAX

Hvis du flyr direkte til Los Angeles er det en fordel å få utdelt leiebilen på Los Angeles International Airport (LAX). Bestill gjerne bilen på forhånd sammen med ekstrautstyr slik som barneseter og GPS. Hvis du i tillegg snakker med forsikringsselskapet ditt før du reiser, om hvilke forsikringer du trenger, slipper du å bruke unødvendig mye tid på flyplassen.

Angående forsikringer: Vi vil anbefale at du skaffer deg en utvidet ansvarsforsikring (Supplemental Liability Insurance) når du skal kjøre leiebil i USA. Den sørger for at du unngår søksmål hvis du påfører skade på andres eiendom.

Alle de kjente utleieselskapene har kontorer på LAX. Du kan finne ut hvem som har de beste leiebiltilbudene ved å bruke nettsidene våre. Du kan også bruke de samme nettsidene til å reservere leiebilen du ønsker deg.

Kjøretips for Los Angeles

Los Angeles er en stor by, bokstavelig talt. Du kan kjøre i mange mil innenfor bygrensene. Veinettet er stort og komplekst. Du kommer deg frem over alt med leiebilen din. Bare pass på at du har en god GPS og godt med tid, spesielt i rushtiden.

Har du kjørt i morgenrushet inn til Oslo? Vel, dette er bare blåbær i forhold til rushtrafikken på motorveiene i Los Angeles. Havner du i denne kan det ta flere timer å kjøre noen kilometer. Morgenrushet står på mellom 7 og 10 på morgenen. Ettermiddagsrushet startet i 16-tiden og varer i tre til fire timer.

Mange av motorveiene har flerbruksfelt (Carpool Lanes). Disse er forbeholdt biler med minst én passasjer i tillegg til sjåføren. Disse feltene er merket med et diamantformet symbol.

Ikke kast søppel ut av bilvinduet. Spesielt ikke glødende sigaretter. Blir du tatt, kan du få opp mot 9.000 kroner i bot. Det er heller ikke tillatt å benytte mobiltelefon uten handsfree.

Å parkere i Los Angeles

Los Angeles har en rekke parkeringshus og parkeringsplasser i og nært sentrum. Dette gjelder særskilt rundt store idrettsanlegg og konsert- og messearenaer. I tillegg tilbyr de fleste hotellene betjent parkering (valet parking) slik du sikkert har sett på film: Du kjører bilen til hotellinngangen. Her tar en av hotellets ansatte over bilen og parkerer den for deg. Det koster litt, men det fjerner også stresset det er å finne parkering selv. Bare husk å gi parkeringsassistenten driks. To til fem dollar er vanlig. (Dette kommer i tillegg til leien av parkeringsplassen.)

Du kan parkere på gateplan mange steder i byen. Bare pass på å følge med på hvilken farge det er på fortauskanten. Den forteller hvilke parkeringsregler som gjelder:

  • Rød fortauskant – All stopp er forbudt.
  • Gul fortauskant – Indikerer varelevering. Her kan vanlige bilister ikke parkere.
  • Hvit fortauskant – Her kan man slippe av og vente på passasjerer. Sjåføren må vente i bilen. Man kan ikke stå lenger enn 5 minutter i slike soner.
  • Grønn fortauskant – Her kan du parkere for en kortere periode. Det står som regel hvor lenge på skilt eller i selve veibanen.
  • Blå fortauskant – Handikapp-parkering.

Det kan være gratis å parkere langs mange av veiene i utkanten av Los Angeles og i forstedene. Nærmere sentrum må du betale. De aller fleste parkeringsautomatene aksepterer kredittkort.

Byen du aldri går lei av

Los Angeles har ufattelig mye å by på for en nordmann med utforskertrang. Vi skal ikke gjøre denne artikkelen til en turistguide. Vi kan allikevel ikke unngå å nevne Hollywood (med The Chinese Theatre), Venice Beach og handleparadiset Rodeo Drive.

Med leiebil er det naturlig å cruise langs Mulholland Drive. Er du litt observant vil du trolig kjenne igjen deler av veistrekningen fra utallige biljakter i en rekke Hollywood-filmer. Underveis vil du også få et godt utsyn til det velkjente Hollywood-skiltet.

Santa Monica og Malibu er lett tilgjengelig med bil. Det samme er fornøyelsesparker som Six Flags, Disneyland og Universal Studios. Snaut 2 timer sør for Los Angeles (ved Carlsbad) finner du Legoland California.

Los Angeles som utgangspunkt

Når du først er på den amerikanske vestkysten kan du kanskje tenke deg å utforske mer enn bare Los Angeles. For LA er et fint utgangspunkt for å gjennomføre en ekte roadtrip. Det finnes mange veier å velge blant. Ønsker du storslått utsikt, bør du kjøre Highway 1. Den snirkler seg langs stillehavskysten fra Los Angeles i sør til grensen mot Oregon i nord. Vær forberedt på å bli bergtatt av utsikten mange ganger underveis.

Du kan så klart kjøre til andre steder fra Los Angeles også:

  • Fra Los Angeles til Las Vegas tar det mellom 4 og 5 timer å kjøre (på en god dag).
  • Kjører du I5, vil det ta 6 til 8 timer å kjøre til San Fransisco. Du kan kjøre Highway 1 også, men da vil turen ta lengre tid.
  • Å kjøre fra Los Angeles til Seattle tar om lag 20 timer. Du bør dele opp turen med en overnatting, for eksempel i San Fransisco.

Kjører du sørover, tar det cirka to timer å komme seg til San Diego. Herfra er ikke veien til Mexico og Tijuana lang. Bare sjekk med leiebilselskapet at du har lov til å ta bilen over til Mexico først.

Billeie i Los Angeles

Los Angeles oppleves, i likhet med resten av California og USA, best fra en leiebil. Du står mye friere til å utforske det du vil når du kan kjøre selv. For Los Angeles og California har veldig mye du kan utforske.
Du kan sammenligne priser og tilbud på leiebil i Los Angeles på nettsidene våre. Når du finner et tilbud du liker, kan du også reservere bilen via oss.