Hvis du skal leie bil i utlandet, er det fornuftig å leie bilen før du drar. Da kan du i ro og fred se over de forskjellige aktørene som leier ut biler der du skal. Det finnes mange selskaper og nettsider, samt agenter, som tilbyr leie av bil. Det kan lønne seg å bruke en agent eller nettside som tilbyr biler fra flere selskaper. Slik vil du få en bedre oversikt over ulike tilbud, priser og utleieleverandører. Du bør også være klar over at prisene du får opp ofte kan være vanskelige å sammenligne.

På feriestedet finnes det som regel en rekke aktører som tilbyr leiebil, og disse er ofte ukjente aktører. Mange av disse har gode priser og kvalitet, men de kan også ha dårligere standard. De anerkjente bilutleiefirmaene har som regel bedre kvalitet på bilene, og du kan være sikrere på at denne er i god stand når du leier den. Det kan være sikrere å leie bil hos et av disse selskapene. Uansett er det viktig at du går gjennom vilkår og priser nøye. Slik vet du hva som er inkludert, og ikke, i leieprisen.

Egenandel og forsikring

Det er viktig å vite at egenandelen ikke alltid kommer opp når du undersøker priser på nettet. Denne kan ofte være høy, og det blir fort dyrt hvis du skulle bli utsatt for et uhell. Det er mulig å betale ekstra slik at egenandelen blir lavere. Dette er likevel ikke alltid en veldig enkel øvelse når du står på utleiestedet. Du bør derfor forsikre deg om at den er på et fornuftig nivå når du leier bilen. Det er også viktig å sjekke vilkårene rundt egenandel, da det kan være ting i kontrakten med liten skrift.

Hvis du har kredittkort kan det hende det inkluderer leiebilforsikring. Denne vil i så fall være gyldig hvis du betaler leiebilen med kortet. Det varierer hva en slik forsikring inkluderer, men veldig ofte har det egenandelsforsikring. Har du det, trenger du ikke bekymre deg for at selskapet har høy egenandel. Den vil nemlig bli dekket gjennom ordningen du har med ditt kredittkort. Det kan også inkluderes andre gode forsikringer gjennom kortet. Dette kan være tap av nøkkel eller dekning av andre ting som er gode å ha når du leier bil. Hør med din kortutsteder om hvilke ordninger de har.

Forsikring er en viktig del av avtalen med utleieleverandører. Det skal alltid være inkludert ansvar- og kaskoforsikring i leieprisen. Det er likevel ikke alltid prisen for forsikringen blir oppgitt når du leier bilen. Derfor må du sørge for at du vet hva den vil koste, samt hva den inkluderer. Det er ikke alltid like lett å forholde seg til dette når du allerede står i skranken for å hente bilen du har leid. Det er likevel lurt å alltid være skeptisk til det som tilbys hos selskapet som skal overlevere bilen. Du behøver ikke nødvendigvis alle tilbud.

  • Undersøk hvor høy egenandelen er
  • Kontroller pris og vilkår rundt forsikringen
  • Sjekk om du har forsikring via kredittkortet ditt

Forsikringen dekker ikke alltid alle skader

Selv om du inngår en avtale med kaskoforsikring, bør du være klar over at den ikke alltid dekker alt. Skader på dekk, hjul, tak, understell og interiør er ting som ofte ikke dekkes. Det kan derfor være lurt å vurdere en forsikring som dekker dette. Undersøk dette før du inngår leieavtale. Det kan også være lurt å undersøke om dette dekkes av forsikringen du har, dersom du har kredittkort. Veihjelp er en annen faktor du bør se om er inkludert i forsikringen du har tegnet. Ulykkesforsikring er ikke alltid like viktig, da reiseforsikringen som regel dekker dette.

Depositum og drivstoff

Når du leier bil vil bankkortet ditt som oftest registreres. Det er derfor viktig å følge med på hva de belaster deg for. Som regel er dette i tråd med avtalen, men det kan forekomme avvik. Det er alltid viktig å se på avtalen i forhold til hvor mye drivstoff som skal være på bilen når den leveres. Som hovedregel skal bilen leveres med like mye drivstoff som den hadde ved utlevering. Hvis du ikke fyller dette kravet, vil leiebilselskapet ta betalt for differansen. Dette er som regel ikke en rimelig løsning, da de ofte legger til et gebyr.

Antall sjåfører (og alder på disse)

Ved leie av bil vil det inkluderes ulike vilkår om hvem som kan kjøre bilen. Er det bare du som skal bruke den, er det ikke noe problem. Skal dere brukes flere sjåfører må du ofte betale litt ekstra per dag. Dette behøver ikke være veldig dyrt. Alternativet er at hvis en annen har et uhell med bile, er det du som må betale hele kostnaden ved skade. Dette gjelder også hvis unge sjåfører skal kjøre bilen. Aldersgrensen varierer, men er som regel på 25 år. Det kan også stilles krav til at sjåføren må ha hatt førerkort i mer enn ett år.

Rabattmulighet

Prisene og vilkårene for å leie bil varierer veldig. Du bør dermed undersøke disse grundig, før du inngår en avtale om å leie en bil. På denne måten kan du lettere unngå problemer. Det finnes mange muligheter for å få redusert prisen gjennom forskjellige rabatt- og bonusordninger. Dersom du bestiller bil via flyselskapet du skal bruke på turen får du ofte bedre pris, eller bonuspoeng. Medlemskap i LOFavør, OBOS eller andre foreninger, kan også gi rabatter hos forskjellige billeverandører. Undersøk fordelene du har i foreninger du er medlem av før du bestiller. Slik kan du få utnyttet rabattene du har tilgang på.

Bestill leiebilen på forhånd

Det er en fordel å leie bil før du legger ut på reise. Dersom du skal leie bil når du kommer fram kan det være lurt å undersøke muligheten for billeie på nett. Det kan også lønne seg å finne en aktør som leier ut bilder der du er. Du bør også undersøke utvalget av både bil, pris og vilkår på forhånd, da det ofte er dyrere å leie bil på flyplassen. De ulike selskapene for leie av bil legger ofte til en ekstra høy kostnad. Denne skal dekke deres leie for tilstedeværelse på flyplassen.